X

Problem javne plastike i prostora / 40. Splitski salon

23.10.2018

Pozivamo vas na diskurzivni program izložbe “Mjesto za umjetnost” (kustos Božo Kesić), jedne od samostalnih koncepcija unutar 40. Splitskog salona.

25.10. u 18 sati : Problem javne plastike i prostora iz perspektive kipara 

Kažimir Hraste (Supetar, otok Brač, 1954.) hrvatski je kipar, sveučilišni profesor i član nekoliko profesionalnih udruženja. Njegovo djelovanje prepoznato je i nagrađivano mnogo puta, a posebice se to odnosi na Hrastine skulpture u javnom prostoru koje većinom govore o tradicijskim temama u ruhu modernog likovnog jezika. Ovo javno predavanje bit će vezano uz teme koje proizlaze iz diskursa suvremene skulpture u javnom prostoru, uključujući problematiku mjesta, izvedbe, provedbe natječaja i uopće odnosa prema skulpturi u javnom prostoru u Hrvatskoj.

26.10. u 19 sati : Problem javne plastike i prostora iz perspektive arhitekata

Kata Marunica (Zagreb, 1982.) i Nenad Ravnić (Rijeka, 1979) nagrađivani su hrvatski arhitekti i osnivači arhitektonskog ureda NFO d.o.o. (2008.) Dobitnici su nekoliko arhitektonsko-urbanističkih natječaja, a njihov angažman vezan je ne samo uz projekte od značaja za arhitektonsku struku nego i za arhitektonsko promišljanje i djelovanje u polju javnih spomenika (spomenik Gordanu Ledereru, 2014.) To ih čini posebice zanimljivim sugovornicima u okviru gostovanja na diskurzivnom programu.