X

U iščekivanju urbanizma: Srinjine

“U iščekivanju urbanizma: Srinjine” dio je serije radionica kojima DAS promiče i razvija modele sudjelovanja građanstva u prostornim politikama, posebno u procedurama izrade i izmjena prostorno planskih dokumenata. Nakon uspješne radionice koja je održana na temu Urbane sanacije u naselju Mejaši 2020. godine, ovogodišnja edicija održava se u Srinjinama.

10.10.2021

Radi se o prigradskom naselju podno Mosora u kojem se postigao širi konsenzus lokalne zajednice o potrebi za preobrazbom prostora. U kontaktu s Mjesnim odborom naselja Srinjine dogovorena je suradnja u donošenju formalnog prijedloga za izmjenom prostorno planske dokumentacije. Nakon pripremnih radnji, obilaska terena, proučavanja dostupnih materijala i sastanaka s članovima vijeća Mjesnog odbora Srinjine, 26. lipnja 2021. organizirali smo prvu fazu radionice - participativnu radionicu s mještanima Srinjina.

Druga faza radionice - studentska radionica s popratnim predavanjima održati će se 15.,16. i 17.10. u Srinjinama. Na temelju podataka prikupljenih tijekom prve radionice s građanima i njihovom analizom osmišljene su četiri radioničke grupe. Cilj je spojiti studentsku kreativnost sa stručnim i pragmatičnim okvirom kako bi mještani dobili šira znanja i zaokružene uvide o tome koja su njihova prava, prilike i ograničenja vezana za upravljanje prostorom te Mjesnom odboru dati smjernice za inicijativu pokretanja izrade Urbanističkog plana uređenja (UPU) za naselje Srinjine. Prezentacija iznesenih rješenja održat će se u nedjelju 17.10.2021. u 17:30.

Radionica započinje u PETAK 15.10. u 14h u Srinjinama odakle ćemo krenuti u obilazak koji uključuje i prolazak kroz kamenolom. U 18:00 - 20:00 na lokaciji Ulica poljičke kneževine 112 će se odvijati navedena predavanja kao uvod u radionicu:

* Urbanistica Janja Novaković: Prostorno-planska dokumentacija na području Srinjina

* Krajobrazni arhitekt Stjepko Golubić: Pejsažna sanacija kamenoloma

* Arhitektica Tea Truta: Prezentacija analize participativne radionice

Predavanja su otvorena za sve zainteresirane građane i arhitekte uz prijavu na: info@d-a-s.hr

Radionica se nastavlja u SUBOTU 16.10. i NEDJELJU 17.10. s navedenim temama i mentorima:

Grupa 1: Policentričnost i javni sadržaji, mentori arhitektica Andrea Čeko i urbanistice Janja Novaković i Gorana Barbarić

Grupa 2: Prometna cirkulacija, otvoreni javni prostori i pješačka infrastruktura, mentori arhitekt Nikša Bilić i urbanistica Jelena Borota

Grupa 3: Potok, krajobrazne cjeline i sanacija kamenoloma, mentori krajobrazni arhitekt Mate Rupić i arhitektica Bruna Alfier

Grupa 4: Regeneracija privatnih parcela i poljoprivrede, mentori arhitektica Tea Truta i arhitektica Daša Gazde

Konačna prezentacija iznesenih rješenja održati će se u NEDJELJU u 17:30 sati i bit će uobličena u javnu raspravu po uzoru na javne rasprave pri donošenju izmjena ili novih prostornih planova. Radovi će biti prezentirani javnosti, a mogućnost komentara i kritike bit će dana na raspolaganju prvenstveno stanovnicima Srinjina.

 

U Programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata radionica „U iščekivanju urbanizma“ vrednuje se sa pet (5) sati.
(B1.1 Strategije prostornog razvoja / B1.3 Ostali stručni poslovi prostornog uređenja / B1.4 Promet, transport, infrastruktura i mobilnost / B2.3 Socijalno istraživanje gradskih i ruralnih središta / B2.4 Javni prostor u gradu / / B2.5 Uloga lokalnih zajednica u razvoju životne okoline / B2.6 Koncepti rekonstrukcije zatečenog prostora / B3.1 Krajobrazna arhitektura - Područje B – 5 h)

 

Za prijave zainteresiranih studenata i dodatne informacije kontaktirajte:

info@d-a-s.hr
095 864 9395 -Tea Truta

Radionica se odvija uz podršku Mjesnog odbora Srinjine, Društva arhitekata Splita i Hrvatske komore arhitekata.

Program je dostupan na LINKU