X

Reakcija na Prijedlog Odluke o izradi izmjena i dopuna PPUG-a Splita i GUP-a Splita

U sumrak mandata i u sumrak ove teške 2020. godine, gradska vlast na odlasku nam plasira Masterplan kao u onoj staroj narodnoj, kao mrkvu i kao batinu.

12.12.2020

U sumrak mandata i u sumrak ove teške 2020. godine, gradska vlast na odlasku nam plasira Masterplan kao u onoj staroj narodnoj, kao mrkvu i kao batinu.

I širu i stručnu javnost se navodi na zaključak kako imamo samo dvije mogućnosti: prihvatiti ili odbiti navedeni dokument. Ako ga odbijemo, mimoići će nas financijska podrška Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i svaka mogućnost napretka. Ako ga prihvatimo i nekritički ugradimo u prostorne planove, čeka nas svijetla budućnost projekata u javno-privatnom partnerstvu. Projekti se planiraju u suradnji privatnih investitora s javnim ustanovama, županijom i gradom, a sve uz financijski blagoslov EBRD-a.

Podsjetimo se kako je EBRD i prije donošenja Masterplana kreditirala izgradnju „energetski učinkovitog, modernog trgovačkog centra“ sa 68 milijuna eura, poznatijeg pod imenom City centar, u većinskom vlasništvu austrijske Kaufmann grupacije. [1] City centar je i danas poznat po nikad dovršenoj pristupnoj Vukovarskoj cesti , a uz financiranje projekta nekadašnje Splitske banke jedini je realizirani projekt EBRD-a dok je još niz ozbiljnih infrastrukturnih projekata na području Splita odbijeno ili je u različitim fazama razmatranja.

Na stranicama EBRD-a moguće je pronaći i raspis natječaja za izradu Masterplana i propagandni tekst u kojem EBRD informira kako su Masterplan izradili inženjeri tvrtke IC Consulenten uz objašnjenje kako će Split postati nova Barcelona s turizmom kao glavnom pokretačkom granom koja će odoljeti COVID-u dok industriju čeka teška budućnost.[2]

Odabrani izrađivači Masterplana su iz Austrije, što je uvjetovano već u samom raspisu natječaja. Naime, izrada Masterplana, s visokih 600.000 eura, financirana je iz austrijskog programa pomoći austrijskim tvrtkama. Finalna verzija Masterplana, objavljena na stranicama Grada, izrađena je od strane tvrtke IC Consulenten ali nije potpisana, odnosno, nije naveden tim stručnjaka koji je u izradi Masterplana sudjelovao i koji iza njega stoji.

Nadalje, puni naziv Masterplana glasi: Masterplan studija urbane revitalizacije Istočne obale i Kopilice. Već u samom naslovu jasno je kako je jedna od glavnih tema prometna infrastruktura, iako se za potrebe Masterplana nije izradila prometna studija niti pristupilo brojanju prometa, a razni infrastrukturni zahvati, od Luke na Stinicama, mosta za Kaštela do izmještanja kolodvora iz centra grada u Kopilicu planirani su bez uvida u stvarno stanje. Slikovito (i nažalost popularno) rečeno, propisan je antibiotik bez uvida u krvnu sliku pacijenta.

Dok splitsku prostornu i urbanu budućnost kroje austrijski inženjeri istovremeno, Austrijanci na površini otprilike veličine povijesnog centra Beča grade novi kvart Aspern Seestadt na gradskom zemljištu nekadašnjeg aerodroma. U projekt se ulaže približno 5 milijardi eura što Aspern Seestadt čini jednim od najvećih i u tom smislu najambicioznijih projekata urbanog razvoja u Europi. Uz Grad Beč, projekt podržava mreža partnera iz javnog i privatnog sektora, a nadgleda ga razvojna agencija Wien 3420 AG. Na javnom urbanističkom natječaju 2006. godine švedska grupa autora dobiva prvu nagradu (Tovatt Architects & Planners). Master plan za Aspern Seestadt jednoglasno se usvaja 2007. godine. Gradnja započinje 2013. Prvi stanovnici  se useljavaju  rujnu 2014, a čak 95% izgrađenih stanova je subvencionirano. Putem web stranice zainteresirani mogu naći sve potrebne informacije.[3]

Priča o Aspern Seestadtu neodoljivo podsjeća na metodologiju izgradnje Splita 3. S druge strane, upadljivo odskače od onoga što nam se pokušava nametnuti ovih dana kao nužnost u obliku Odluke o izradi izmjena i dopuna GUP-a i PPUG-a Splita.

U neobično važnom početnom koraku izrade prostorno-planske dokumentacije, u Odluci o izradi, stoji kako je cilj i obveza izmjene navedenih planova njihovo usklađivanje s Masterplanom. Drugim riječima, cilj nije preispitivanje mogućnosti usklađivanja, nije propisana izrada studije mogućnosti implementacije Masterplana koja bi dala smjernice za izradu planova… Ovakvom formulacijom se a priori usvajaju sve postavke Masterplana bile one dobre ili loše za grad, a sve bez prethodne stručne analize i bez mogućnosti odstupanja ukoliko se utvrdi, a već se utvrdilo, da Masterplan nije „bezgrešan“. Usklađivanje je termin koji se koristi kada je riječ o planu višeg reda, zakonu ili podzakonskom dokumentu, odnosno kada je usklađenje uvjetovano, a ne kada je riječ o dokumentu sumnjive stručnosti. Naime, kompletna domaća stručna javnost, urbanistička i arhitektonska iznijela je negativnu kritiku prije točno mjesec dana:

https://www.arhitekti-hka.hr/files/file/komora/Split%20Masterplan_strucni%20osvrt.pdf

Potpisnici su ujedinjeni u svojoj osudi sadržaja Masterplana i metodologije njegove implementacije: Hrvatska komora arhitekata, Društvo arhitekata Splita, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, Udruga hrvatskih urbanista te Udruženje hrvatskih arhitekata.

Za kraj, ponavljamo važnu misaoiz navedenog dopisa u nadi kako će gradski vijećnici odbiti ovakav neodgovoran način započinjanja izmjene prostornih planova nesagledivih posljedica:

„Vjerujemo da Grad Split, uz angažman svih svojih stručnih potencijala, može preuzeti upravljanje (i ovim) projektom i usmjeravati proces na dobrobit svojih građana...Pri tome uvijek može računati (i) na stručnu podršku naših institucija.“

 

 

 

Autor:

Jelena Borota