X

U iščekivanju urbanizma 2 - Srinjine

U veljači 2021. godine Mjesni odbor Srinjina obratio se Društvu arhitekata Splita s upitom za suradnju nakon što su uvidjeli da Prostorni plan uređenja Grada Splita svojim mjerilom ne prati razvojne mogućnosti i ambicije njihovog naselja.

30.06.2021

U veljači 2021. godine Mjesni odbor Srinjina obratio se Društvu arhitekata Splita s upitom za suradnju nakon što su uvidjeli da Prostorni plan uređenja Grada Splita svojim mjerilom ne prati razvojne mogućnosti i ambicije njihovog naselja. Želja im je bila da im DAS pomogne formulirati inicijativu za izradu urbanističkog plana uređenja naselja kako bi se izbjegle točkaste intervencije i razvoj naselja sagledao cjelovito uz što veće sudjelovanje lokalne zajednice.

 

 

Nakon prošlogodišnjeg iskustva s radionice „U iščekivanju urbanizma“, koja se bavila urbanom sanacijom na Mejašima, članovima radnog tijela za urbanizam DAS-a se ovaj primjer činio kao izvrsna prilika za razvijanje participativne metodologije rada na urbanističkim problemima u konkretnim situacijama i kontekstima. Nakon pripremnih radnji, obilaska terena, proučavanja dostupnih materijala i sastanaka s članovima vijeća Mjesnog odbora Srinjine (Alenom Čaletom, Jurom Čovićem i predsjednikom Tonijem Čovićem) 26. lipnja 2021. smo organizirali prvu radionicu s mještanima Srinjina. Intencija radionice „U iščekivanju urbanizma 2“ je bila educirati građane o okviru i pravima na sudjelovanje u odlučivanju o prostornim pitanjima i prebaciti fokus na pristup kroz sudioničko planiranje. Cilj same radionice, osim prikupljanja vrijednih informacija, je iskazati koje rezultate donosi suradnja jedinice lokalne samouprave, struke i građana u stvaranju participativne prakse kod odlučivanju o prostoru. Praksa koja kroz transparentan proces i uključivanje svih zainteresiranih nadilazi postojeći zakonski okvir rezultat je uspješne suradnje s Mjesnim odborom Srinjina i iskreno se nadamo da neće ostati samo izoliran primjer.

Radno tijelo za urbanizam DAS-a: Gorana Barbarić, Jelena Borota, Mateo Gudić, Jere Kuzmanić, Janja Novaković i Tea Truta