X

urbanizam.zg / javni prostor-politika-novac

U nastavku programa urbanizam.zg, s temama JAVNI PROSTOR- POLITIKA- NOVAC, sutra u 18 sati u Društvu arhitekata Zagreba gostuju Emil Jurcan (Društvo arhitekata Istre, Societa architetti dell lstria), Dragan Žuvela (Društvo arhitekata Splita), Dario Crnogaća i Marko Chiabov (Društvo arhitekata Šibenika/ SOBA DAŠ), uz predstavnike ostalih udruga i inicijativa.

04.12.2016

‘Ovogodišnje izdanje je posvećeno temi javnog prostora i njegovom odnosu spram politike i novca. Ovo je drugo u nizu okupljanja za javni prostor u Društvu arhitekta Zagreba: prvi dio urbanizam.zg okupio je zagrebačke aktiviste i civilne inicijative koje su se pokazale najaktivnijih borcima za javni prostor Zagreba. U urbanizmu.zg ovog utorka razgovarat ćemo s predstavnicima lokalnih društva arhitekata koji su svojim usmjerenjem i javnim djelovanjem ukazali na ulogu arhitekta kao društveno političkih aktera u aktualnoj i budućoj slici grada, djelujući kao aktivisti, publicisti i/ili oni koji povezuju struku/struke i građane, propagirajući odgovornije ponašanje prema gradu.

Danas pravilnici, zakoni i pravosuđe omogućuju da je nemoralno i neprofesionalno legalno, a ono što je protuzakonito presporo se procesuirana ili legalizira. Dok tiho svjedočimo da je legalizacija ilegalnih objekata postala “urbanistički” potez na državnoj razini, postavlja se pitanje je li povezivanje arhitekata s civilnim organizacijama i društveno angažiranim pojedincima i građanima jedini alat u razvoju i osnaživanju kritičke misli o životnom prostoru?

U tom kontekstu razgovaramo s predstavnicima lokalnih društava arhitekata o njihovim strategijama i „pregovaračkim” alatima kojima djeluju, sa željom za konsolidiranjem arhitektonske struke, prepoznavanjem i buđenjem uloge arhitekata u javnoj sferi.

U vremenu kada su arhitekti izbačeni s pregovaračkih pozicija, a stručnost je stavljena na marginu relevantnosti često dolazi do prihvaćanja loše koncepiranih arhitektonsko-urbanističkih natječaja kako od strane Društava tako i od arhitekta koji sudjeluju na takvim javnim natječajima. Zbog ekonomsko političke krize i nekritičnosti struke, tek se pojedinci bune što arhitektura nije pregovarana, što cijela situacija nije ispravno postavljena.Uloga urbanističko-arhitektonskih natječaja često je politički manipulirana i svedena na političko-gospodarsku korist pojedinaca, te se ne može razbrati cjelokupna razvojna vizija prostora ili se čak ta protivi potrebama stanovnika. Etičnost arhitektonske struke dovedena je u pitanje kroz prihvaćanje točkastog rješavanja, na dugoročnu štetu gradova, te narušavanje ugleda struke.’

 

Emil Jurcan / Društvo arhitekta Istre - Societa architetti dell lstria (DAI-SAI)
Diplomirao na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Suosnivač grupa Temp i Pulska grupa. Autor projekata rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, Palače Nomada u Splitu i sportske luke Delfin u Puli. Član arhitektonske zadruge Praksa. Od 2015. predsjednik Društva arhitekata Istre, koje se kroz nedavno održani program Dana arhitekture u u Istri 2016. posvećenih temi Regionalni uvjeti okrenulo samoj ideji društvenosti arhitektonskog djelovanja, a s namjerom ispitivanja mogućnosti razvijanja kulture prostora i arhitektonske kritike u lokalnim, regionalnim sredinama.

Dragan Žuvela/ Društvo arhitekta Splita
Obzirom na temu ‘javni prostor- politika -novac’ na urbanizmu.itd gostuje novi predsjednik DAS-a, čije su reakcije na ilegalnu gradnju na gradskoj plaži Žnjan te izmjene GUP-a Splita bile prvo javno istupanje strukovnog društva arhitekata s ciljem zaštite javnog prostora. DAS se zalaže za konsolidaciju struke, posebno mladih arhitekata koji su u vakuumu s obzirom na sadašnje stanje na tržištu i društvu općenito, te vraćanje kritičkog i stručnog promišljanja prostora grada Splita, posebno zbog nezapamćenog ignoriranja struke u procesu planiranja istog.
Po pokrenutoj kampanji za uključivanje građana u proces pisanja primjedbi na GUP Splita, u promišljanje gradskog urbanizma uključilo se nekoliko četvrti, u Trsteniku i Split 3 organizirani su prosvjedi, a održano je i javno predstavljanje na kojem se okupilo preko petsto građana, gdje je Društvo arhitekata Splita (DAS) reagiralo oštrom osudom GUP-a.
U izlaganju predsjednika DAS-a će se moći saznati o trenutačnoj situaciji u Splitu koja je dovela do određenih devijacija u kontekstu planiranja i realizacije prostora grada te će biti jasni razlozi reakcije građana i javnog angažmana DAS-a. Od kronologije s ilegalnom gradnjom na gradskoj plaži Žnjan do spornih izmjena i dopuna GUP-a Splita, izložit će se problemi koji su relevantni u kontekstu struke i društva i na nacionalnoj razini. Također, uzevši u obzir sve navedeno, izložit će se plan i način interakcije DAS-a s takvom problematikom.

Dario Crnogaća, Marko Chiabov / Društvo arhitekata Šibenika, Soba DAŠ
Sekcija mladih arhitekata i studenata arhitekture nazvana SOBA djeluje pri Društvu arhitekata Šibenika od 2012. godine. SOBA u suradnji sa Zavičajnom školom organizira Dane lokalnog angažmana koji su nedavno u Šibeniku okupili stručnjake iz raznih disciplina koje se bave prostorom. O Danima, aktivnostima i planovima SOBE, te javnom prostoru Šibenika razgovaramo s arhitektima članovima SOBE DAŠ Markom Chiabovom i Dariom Crnogaćom. SOBA javno iznosi da je bitno da se unutar odjela za prostorno planiranje ponovo uvedu ljudi kojima je u opisu posla da sudjeluju u donošenju prostornih planova, a da sam projektni zadatak prije provedbe natječaja definiraju stručnjaci raznih disciplina, interdisciplinarno. Osim o ulozi javnih natječaja, sa Sekcijom mladih Društva arhitekta Šibenika pričat ćemo o prijetećim problemima štekatizacije i turistifikacije.

IZVOR: DAZ