X

Ususret odlukama GV u svezi izmjena prostorno-planske dokumentacije grada Splita

12.04.2021

Posljednjih dana pokretanje izmjena GUP-a, primarno zbog predizbornog razdoblja, postaje vrlo aktualna tema. Kao i kod većine tema u Splitu (a posebno u ovakvim razdobljima), većina aktera koja o istima komunicira, bilo to iz političke ili javne domene, se neopravdano osjeti dovoljno kompetentnima i relevantnima da svoja mišljena i subjektivne opservacije iznosi kao nekakve činjenice, bez potrebe za dokazivanjem istih.

Zaista, u normalnim okolnostima je mišljenje kao i ime, svatko ga ima, ali u ovoj situaciji iznošenje velike količine glasnih, a nepreciznih, krivih ili jednostavno netočnih mišljenja stvara atmosferu toksičnosti u društvu i javnom prostoru.

S obzirom da se isto događa s predmetnom odlukom o izmjenama GUP-a, kao Društvo arhitekata Splita smo odlučili kratkim dopisom neke stvari konačno razjasniti, da ne bi bilo suvišnih šumova u komunikaciji:

 • Odluka o izmjenama plana zaista dolazi na kraju mandata, što nije uobičajena situacija, ali smo se mi odlučili sudjelovati jer je mijenjanje GUPa nužnost, a ovo je razdoblje kada politika ima daleko „najslabiji“ stisak nad prostorom i strukom te je u svojoj najdifuznijoj fazi.

U tom kontekstu nam je apsolutno nevažno tko je vlast, važan nam je samo aspekt zaštite i razvoja prostora.
Našim „ulaskom“ u proces izmjena GUP-a stvara se određeni kontrolni mehanizam te bilo koji akter koji će te Izmjene zaista provesti (buduća vlast) će to napraviti s uključenim DAS-om, što otvara mogućnost za dva scenarija; ili će stvari ići svojim tokom kako bi i trebale ići i dobit ćemo bolji plan ili će DAS burno reagirati na bilo kakve deformacije u procesu, što će svakako pravovremeno alarmirati javnost.

 

 • Argument „zašto ne čekati sljedeću vlast“ nam, osim razloga navedenih u prijašnjoj točki, ne drži vodu čisto zbog iskustva s upravljačima splitskog prostora. Jednostavno, nije slučajno izmjena temeljnog prostornoplanskog dokumenta, GUP-a, u Splitu skoro pa nemoguća misija, to je zapravo logičan produkt političke neodgovornosti i konstantnog mešetarenja te neobzirnosti prema samom prostoru, a i prema vlastitim građanima. Činjenica je da je 2021. godina i da smo prostorno-planski zapeli u prostoru i vremenu, a opet slušamo iste političke igrokaze i pseudoargumente. Kao i građani i arhtekti, to više ne želimo slušati niti čekati. Svaka vlast obećava „razvojni GUP“, „stručno sagledavanje i razvoj prostora“, a u realnosti se to svede na veliko ništa, često i ispod toga. Isto tako, unutar svoje prakse i svog vlastitog posla vidimo koliko je prostor ugrožen i koliko je GUP ranjiv, vidimo frustracije normalnih građana i stopiranje razvoja na dnevnoj bazi.
  Uostalom, svi imamo jedan život, a on prolazi čekajući dok je, realno, Splitu svaki dan izrazito važan – i zbog razvoja i zbog zaštite prostora.

 

 • Što se samih izmjena tiče, vrlo jasno je elaborirano koje su i zašto su hitne. Osim toaletnog usklađivanja sa zakonima i zdravom logikom, postoji još par hitnih aspekata za normalno funkcioniranje grada i društva te zaštite Marjana. Isto tako, na ovim izmjenama se ne smije stati, dapače stvarno je vrijeme za novi GUP.
  Problematična je i isprana paradigma „samo javni zahvati“ – grad Split je notoran po pitanju razvoja privatnih investicija i ima nejasna, čak i konfuzna pravila igre. Upravo je to razlog pojedinačnih iživljavanja u prostoru, na koja javnost (opravdano) reagira, ali ista su upravo produkt kaotičnog prostornog plana – u Splitu, jednostavno rečeno, „zdravi“ graditeljski poduzetnik ne može napraviti smisleni plan razvoja te Split u osnovi izbjegava, a kaotična situacija s puno eksploatacijskih točaka privlači dominantno špekulatne, koji isključivo maksimaliziraju situacije koje su nekako izmanipulirali.

 

 • Tema „masterplana“ je za DAS već stara vijest – već dugo nam je isti predmet fokusa i on je kao dokument prošao mnogo naših (po nama opravdanih) kritika. Dapače, s takvim dokumentima i treba biti vrlo oprezan jer ulazi u aspekt kategoričnih odluka, koje (ako su krive) mogu biti pogubne za grad. Ali, isto tako, taj masterplan je napravio neke analize, neke zaključke, na tom masterplanu je određeni tim ljudi radio kroz duže razdoblje i bilo bi suštinski krivo to a priori odbaciti. Da je dokument pogrešan u 95 stvari, a u 5 na nekom tragu, zaslužuje da se osvrnemo. Dapače, da je dokument kriv u svih 100 stvari, opet se moramo osvrnuti na njega da se te greške ne ponavljaju u budućnosti, već apsorbiraju i postave kao nepoželjni scenariji. 
  Također, gradski projekti Istočna obala i Kopilica su žile kucavice grada Splita i njihov razvoj, koji će po samoj prirodi bit dug, slojevit i kompleksan, mora početi i nema razloga da ti gradski projekti ne budu prethodnica (ili uvertira) u sasvim novi plan budućnosti.
  Ono što mi želimo i na čemu inzistiramo je da eventualni kvalitetni aspekti „masterplana“ nadopune predmetne gradske projekte te da se isti pokrenu, naravno kroz zadane filtere arhitektonskih natječaja i višestupanjskih promišljanja. Valja napomenuti da su predmetni gradski projekti bili teme i 1926. godine, a nismo se puno pomakli.

Zaključak je da, ne ulazeći u političke rasprave, svim građanima grada Splita, a posebno političkim akterima koji su i donosioci odluka, mora biti jasno da je GUP dokument koji je ključan za razvoj Splita, a s trenutnim dokumentom potencijal za razvoj je ugašen.
Nadalje, GUP je, nažalost, pun i eksploatacijskih rupa te neusklađenosti, koje kroz njihovo iskorištavanje (p)ostaju ogroman problem.


O GUP-u se desetljećima priča, a malo toga radi, zato smo zapeli u prostoru i vremenu.

Skoro svi se slažu da je vrijeme je za novi GUP, za novi korak u razvoju prostora i samog Grada.
No, isto tako, kako je izrada novog temeljnog prostorno-planskog dokumenta višegodišnji proces, sanacija postojećeg GUP-a je nešto što je hitno – toliko hitno da bi trebalo nadilaziti jeftine i neodgovorne političke igre te srodne igrokaze.